Bitterzoete kerstbezoekjes

Na een jaar waarin vooral noodhulp centraal staat, besluiten
we in december een inzamelingsactie te houden om cadeautjes
en extra’s voor de Casa kinderen in de pittigste situaties te verzorgen. In februari 2021 is het dan eindelijk zo ver: de benodigde papieren (vanwege de huidige maatregelen) zijn
rond en we hebben een enthousiaste fotograaf klaarstaan die
mee op pad gaat om de cadeaus uit te delen! 

We gaan op bezoek bij de kids van Estrellas de la Calle. Dit is een veilige haven die dagopvang en begeleiding biedt aan arme gezinnen en kinderen die voor de quarantaine op straat werkten. Helaas is nu ook de plek waar deze kinderen normaal gesproken worden opgevangen gesloten. Met een adressenlijst besluiten we de kids thuis te bezoeken. We gaan één voor één de huizen af. Onze kids zijn alweer gegroeid en veranderd sinds de laatste keer dat we hen zagen. Enkele maanden geleden waren we hier om voedingsmiddelen en andere basisbenodigdheden af te geven. Nu staan we in diezelfde huiskamers met lego, poppen, boeken en ander speelgoed. Dankzij de fotograaf kunnen we de vreugde en dankbaarheid op de gezichten van de kinderen delen met onze Amigo’s. Ze verkeerden al in een moeilijk situatie vòòr deze uitdagende tijd, maar dit zijn kleine lichtpuntjes. 

Voor ons zijn het daarentegen ook bitterzoete bezoekjes. Door de huidige quarantainemaatregelen missen de gezinnen dagopvang met maaltijden en kunnen de kinderen of hun ouders niet op straat werken. Daardoor treffen we, bij twee gezinnen, de kinderen verwaarloosd en ondervoed aan: beschimmeld water in de keuken, deuren zonder sloten (in wijken waar schietincidenten en prostitutie aan de orde van de dag zijn) of trillende kids met leugens over de afwezigheid van papa. De situaties zijn zo gevaarlijk, dat we besluiten de kinderbescherming in te schakelen. Alleen zij kunnen op dit moment nog ingrijpen. 

Bitterzoete bezoekjes… We zijn dankbaar voor het speelgoed wat we hebben uitgedeeld, we blijven vechten voor het welzijn van de kinderen en kijken uit naar het moment dat we onze reguliere werkzaamheden weer kunnen oppakken!