Ontstaan

Het idee voor Stichting Casa de la Alegría ontstond toen oprichtster Laurie vier maanden in Cochabamba verbleef terwijl ze veldwerk deed voor haar studie antropologie. Ze werd verliefd op het land, de stad en de mensen, maar zag ook veel dat niet goed ging. Ze sprak hierover met de Bolivianen, en al snel werd duidelijk dat veel gezinnen het, door de grote armoede, zo druk hebben met overleven dat het opvoeden er vaak bij inschiet. Veel kinderen werken al op jonge leeftijd, en hebben veel te maken met agressie, verwaarlozing en geweld.  Als gevolg hiervan kampen veel van hen met een sociaal-emotionele achterstand, kunnen ze niet goed omgaan met emoties en komen ze vaak terecht in een vicieuze cirkel van geweld en agressie. Het idee ontstond om de kinderen te helpen bij het ontwikkelen van deze vaardigheden en ze bewust te maken van hun talenten, zodat ze zelfstandiger kunnen worden, trots kunnen zijn, en een betere toekomst voor zichzelf kunnen creëren.

 
Na terugkomst in Nederland heeft Laurie zich, samen met het toenmalige bestuur, helemaal gestort op het oprichten van Casa de la Alegría, en is daarna geëmigreerd naar Cochabamba, om vanuit daar de stichting te coördineren. Inmiddels is er een nieuw bestuur, is de stichting in Bolivia uitgebreid met twee docenten en is er in Nederland een enthousiaste groep vrijwilligers bijgekomen, die zich allemaal inzetten voor een betere toekomst voor kinderen in Bolivia.

Docenten

De zoektocht naar een docent stond voor Laurie een paar weken na aankomst in Cochabamba gepland. Het plan was: eerst alles op orde krijgen, en na een paar maanden actief op zoek. Echter, een week na aankomst sprak Laurie hierover met een vriend, en een dag later stonden er ineens twee jongens op de stoep die kwamen solliciteren, Omar en Karito. Hoewel er maar budget voor één docent was, werd het Laurie na de proefworkshops al snel duidelijk dat ze geen van beide kon laten gaan. Gelukkig waren ze beiden bereid om parttime te werken. De beide docenten kunnen niet meer verschillend zijn; Omar is zelden op tijd, soms wat zweverig, een echte ambitieuze wereldverbeteraar, en heeft een bijna magische manier van werken waarmee hij zelfs tot de meest moeilijke kinderen weet door te dringen. Karito houdt van structuur, werkt altijd heel georganiseerd en schroomt steeds minder om opbouwende feedback te geven (iets dat in Bolivia zeker geen gewoonte is). Beiden hebben een moeilijke jeugd gehad, en kunnen zich goed inleven in de kinderen waarmee ze werken. Ondanks de verschillen –  of misschien juist daardoor –  vullen de docenten, en Laurie, elkaar goed aan en is er een hele fijne manier van werken ontstaan.
 
Helaas hebben we onlangs moeten besluiten zonder Omar verder te gaan, en zijn we momenteel op zoek naar een nieuwe docent. Zodra we hier meer over weten zullen we dat uiteraard via deze site bekend maken.

Inschrijven nieuwsbrief
Via onderstaande link kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief komt ongeveer één keer per kwartaal uit. Hierin vertellen we over de activiteiten die er zijn ondernomen in Cochabamba, wat de nieuwste ontwikkelingen zijn en hoe het gaat met het project.

E-mail: